Men du behöver inte leta särskilt noga…

Det första koldioxidneutrala familjehuset finns inbäddat i ett, inte så jätte märkvärdigt, skogsområde i Österrike. Men detta hus är inte likt något annat hus, för att inte bagatellisera dess kreation.

 

Sunlighthouse är ett förbluffande resultat av en tävling mellan nio lovande österrikiska arkitekter där vinnaren, Heinz Tesar, kom att designa detta makalösa hus. Sunlighthouse har mottagit Österrikiska statens pris för dess arkitektur samt miljö- och energiteknik. Huset ligger på en brant, delvis skuggad sluttning vänd sydost mot Wienerwald (Vienna Woods). De närliggande bergen kastar en dramatisk skugga över skogsområdet, men detta blir knappast ett problem för atmosfären i huset.

 

Sunlighthouse är smyckat med takfönster från Velux runt om i hela huset. Det är tack vare dessa stora ytor av fönster som så mycket ljus har möjligheten att leta sig in i rummen. Kök och matsal, beläget mot sydväst, har många fasad- och takfönster för att kunna ge en underbar vy, samtidigt som det även tillför maximal (passiv) solenergivinst. Förutom den stora dos ljus och energi som alla fönster förser hemmet och familjen med, fungerar de även som en värmekälla. Det är inte ofta denna lyckliga familj om fyra behöver använda sig av artificiellt ljus under dagtid.

 

Utan att offra familjens komfort eller levnadsstandard strävar Sunlighthouse efter att hålla energiförbrukningen till ett minimum. Huset drivs endast av förnybar energi. Solenergin som används genererar till och med mer energi än vad huset gör av med. Detta betyder att om 30 år kommer Sunlighthouse ha genererat lika mycket ren energi som skapades under dess konstruktion vilket gör huset helt och hållet koldioxidneutralt.

 

Det är inte endast på grund av den uppenbara miljöfaktorn som Sunlighthouse är fascinerande. Förutom det faktum att det tagit mig sex år att få nys om detta enastående projekt, kan jag inte sluta förälska mig i den jordnära, enkla och naturliga arkitekturen. Det är mycket detaljer som har byggt upp detta exklusiva hus – se exempelvis vardagsrummet med alla detaljer i tak och väggar. Ändå lyckas Sunlighthouse ha en enkelhet över sig. Det enda som saknas i detta sagolika hus, är jag.

Bildkälla: http://www.velux.com/sustainable_living/demonstration_buildings/sunlighthouse