Varje år tillverkas, och säljs, miljontals tapetrullar. Att hitta rätt tapet kan vara som att hitta en myra i en skog. Vart börjar man kolla?

Det som till en början var en funktion av att isolera kalla väggar med drag har utvecklats till en inredningsvara som inte har någon direkt praktiskt betydelse. Idag använder vi tapet helt och hållet som ett inredningselement, vilket är anledningen till alla olika tapeter som finns på marknaden.

När det är dags att välja en tapet kan det vara bra att beställa hem tapetprover för att försöka få en bättre uppfattning om tapeten. Men det är fortfarande svårt när man bara har en bit av det hela. Det är som att få se en liten liten tygbit som sedan ska bli din bröllopsklänning, i hopp om att den kommer att passa dig perfekt. Man skulle ju hemskt gärna vilja prova den först...

Men livet är inte enkelt, så här kommer lite tips på traven.

I stora utrymmen är det värt att satsa på en mild tapet då det kan vara påfrestande för ögat att ha en allt för galen tapet. För dig som vågar, eller vill kunna våga, satsa på dem mindre utrymmena.

Tapetsera hela rummet. Det var väldigt populärt med fondvägg för inte så länge sen. En fondvägg drar väldigt mycket uppmärksamhet till sig och blir en väldigt central del av inredningen. Vill du hemskt gärna köra på en fondvägg, måla resterande väggar i samma färgton som fondväggen. Eller varför inte tapetsera tre väggar och ha en fondvägg utan tapet?

Något annat som blivit på tapeten igen, är fototapeten. Denna typ av tapet tycker jag passar bra i ”speciella rum”. Om man exempelvis har en liten vindsvåning, ett litet mysrum, eller barnrum. Det positiva är att du kan välja vilket motiv som helst, i dagsläget kan du till och med använda någon bild du tagit själv, så länge den har hög upplösning. Då fototapeten blir en fondvägg föreslår jag som jag gjorde ovan, att du klär resten av väggarna i samma ton för att hålla samspel i rummet.

Stormönstrad är riktigt snyggt och samtidigt snällt mot ögat. Är enfärgade tapeter riktigt din grej så är stormönstrade tapeter att satsa på. Småmönstrade tapeter kan vara jobbigt för ögat och är lätt att tröttna på.

Själv älskar jag enfärgade tapeter i lugna färger, precis som på bilden. Är du som jag, finns det en hel del enfärgade tapeter med olika material. Ett vackert exempel Boråstapeters serie Linen, där tapeten har en linnestruktur som ger ett mjuk och skimrig textilkänsla.

Kör hårt!

Bildkälla: http://stylizimoblog.com/2014/03/24/the-perfect-color/