Känner du att vintermörkret tar över vardagen och du lätt känner dig trött och hängig? Kanske är du till och med ofta snuvig, svag eller har spänningshuvudvärk? C-vitamin, träningspass och en soluppgångslampa må hjälpa dig på traven, men den ultimata hälsokuren under vintern är bastun.

I en artikel från Femina förklarar experten Hans Hägglund vad som egentligen händer när vi bastar. Genom att regelbundet basta stärker du immunförsvaret, sänker kolesterolhalten och blodtrycket, minskar risken för hjärt-och-kärl sjukdomar, minskar nedstämdhet och spänningshuvudvärk, ger kroppen detoxeffekt och tillför lyster till huden. Att basta är som motion för både kärlen och hjärtat då hjärtat måste slå snabbare och pumpa mer blod när kärlek vidgas i bastun. Kärlek vidgas på grund av att vi måste kunna reglera kroppstemperaturen och svettas ut metaller kroppen samlat på sig vilket resulterar i en slags detox för kroppen.

Ju fler gånger du bastar i veckan, desto bättre! Att basta i 60-80 grader är idealisk. Det räcker med att sitta i 10 minuter, vila lite och upprepa detta i ett set om tre (precis som träning!). Glöm inte att dricka en hel del då så kroppen inte blir uttorkad och får vätskebrist.

Så, sätt i en bra inpackning i håret (kokosolja fungerar utmärkt) vare sig du är man eller kvinna, sätt dig i bastun och slappna av. Avsluta med en ansiktsmask och några glas vatten. Slutligen, ta en dusch och glöm inte att återfukta huden med en bra hudkräm och ansiktskräm. Gör detta till en vana och tacka dig själv.

Bildkälla: http://www.svenskttra.se/tidningen-tra/2016-4/loyly/