Sist jag läste en bok måste ha varit under förra året när jag var och reste. Sist jag läste klart en bok minns jag däremot inte riktigt. Jag älskade att läsa böcker när jag var yngre, men jag har funnit det allt svårare att hålla läsandet vid liv. Vilket är synd eftersom det finns otroligt mycket att lära sig från böcker. Du breddar din vokabulär, får djupare kunskap och, det svåraste av dem alla; du tar en paus från din smartphone i en liten stund.

 

En bokhylla kan fylla flera funktioner. Det finns dem som min pappa har i sitt arbetsrum, proppad med så mycket böcker att man tror att man befinner sig i Odjurets bibliotek i Skönheten & odjuret (har Odjuret ens ett namn?). Sedan har vi dem vackra bokhyllorna som mer eller mindre fungerar som en display för att visa vad som finns i hyllan. Då kanske böckerna istället står med framsidan vänd utåt, där man kan variera innehållet av hyllan med tavlor och dekor bland böckerna.

 

Att ha en bokhylla med sina favorit böcker är, enligt mig, mycket mer personligt än att köpa posters i sitt favoritmotiv som massproduceras. Ditt favoritmotiv är nog även 10000 andra svenskars favoritmotiv. Dina favoritböcker visar däremot vem du verkligen är, vad du tycker om och vad som berört dig. Därför är det inte så troligt att du går hem till någon som har exakt dem böcker du har uppradat hemma, precis som du. Och har någon det, har du nog just hittat din själsfrände. Eller din stalker. För min generation kanske det inte är så enkelt att rada upp sina ”top 10 books of all time”, om man bara läst 10 stycken skönlitterära böcker ofrivilligt. Men det är ju bara bra. Då har du en anledning att läsa mer, för din bokhylla kan ju inte bara stå tom. 

 

Idag finns ett stort utbud av nästan allt, där bokhyllor är ett av dem. Bokhyllor som står i hörnkanten av ett rum, bokhyllor som täcker en hel vägg, bokhyllor som är inglasade likt ett vitrinskåp och bokhyllor i form av lister man själv kan montera mot väggen och ha både böcker och dekor på, som på bilden från Stylizimo. Detta är en otroligt snygg lösning och är perfekt för er som kanske hellre är ute efter en bokhylla för inredningssyften än förvaringssyften. Styla gärna med en stor trädväxt och ljusa kulörer för att inte trötta ögonen. Sen får du inte glömma att varva ner och läsa lite då och då. Eftersom vi utvecklas och förändras är det inte helt osannolikt att våra favoritböcker byts ut med åren. Tänk på den bästa bok du någonsin läst. Kom sedan ihåg att det finns hur många böcker som helst, bara på svenska. Din absoluta favoritbok har du troligtvis inte ens läst ännu.


Bildkälla: http://stylizimoblog.com/2016/08/15/grey-book-wall/