Vad skillnaden är och vilken du bör välja

Är du i renoveringstankar och har ditt kök som nästa stora hemmaprojekt vet du att det finns många olika bänkskivor att välja mellan. Ett av de vanligaste, om inte den vanligaste, laminatskivan tillverkad av flera olika skikt av träfiber kan efterlikna många olika material och finns i hundratals olika färger och modeller. Ett billigt alternativ som dessvärre inte åldras vackert. Med tiden slits kanterna och spricker. Något som är väldigt vanligt vid diskmaskin och diskbänk där materialet blir utsatt för mycket fukt och vatten.

Några lite dyrare alternativ är granit, komposit och marmor. Tre makalöst fina material som smakfullt passar in i alla typer av kök. En investering som kan bli dyr, men betyder inte att det kostar mer än det smakar. Velar du mellan granit, marmor eller komposit? Läs min lilla mini guide som jag framställt med hjälp av en vän på Noblessa kök.

Granit är ett naturmaterial, liksom marmor. Det går inte att garantera att granitskivan kommer att vara porfri, men en bänkskiva i granit är otroligt tålig och värmebeständig. Då granit är ett naturmaterial tillkommer färgskiftningar och du kan därför inte garanteras en exakt nyans. Är du ute efter en mörk, eller svart, bänkskiva är graniten verkligen att rekommendera. Otroligt snygg och prisvärd.

Marmor gör sig otroligt fin i inredning och jag kan inte klandra den som funderat på att klä sitt hem i marmor. De vackra glimmande kristallerna i marmorskivan skapar ett snöigt, satinliknande utseende som är svår att efterlikna i andra typer av material. Marmor har ett elegant och lyxigt utseende men är faktiskt billigare än både granit och komposit. Du förstår snart varför. Marmor är ett väldigt poröst material vilket betyder att det blir fläckigt väldigt enkelt. Därför är marmor inte att rekommendera i en köksmiljö då bänkskivan utsätts för mycket. Fläckar på den vackra vita marmorfärgen blir inte vackert... Är du ute efter en ljus bänkskiva bör du läsa vidare.

För här är en vinnare för ljusa bänkskivor; nämligen komposit. Av dessa tre är kompositen den dyraste, men med all rätt. Komposit är sammansatt på konstgjord väg av olika typer av stenpulver som smälts samman under högt tryck och temperatur. Under tillverkning lägger man in färg för att få fram önskad kulör. Med en kompositskiva får du nästan en 99% garanterad porfri yta vilket betyder att skivan inte kommer att suga åt sig fläckar. Komposit är det mest tåliga och hållbara alternativet av dessa tre, vilket även förklarar dess pris. Till utseendet ser kompositskivan mer enhetlig ut, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vad du har för smak.


Bildkälla: http://hullebusch.be/en/realisations-natural-stone-hullebusch