De energieffektivaste lamporna i världen

Historian bakom den mest energieffektiva lampan börjar hos tre vänner med en gemensam idé. Efter många sena nätter, goda skratt och en "dare-to-be-great" attityd föds den perfekta balansen mellan teknologi och design – Nanoleaf.

Skaparna av Nanoleaf tyckte att den gamla marknaden för belysningsprodukter stod still. Medveten kapitalism var det perfekta verktyget för Nanoleaf’s tysta lilla revolution.

Låt mig sätta Nanoleaf i perspektiv för att få er att förstå hur energisnål den egentligen är.
Den traditionella glödlampan har en livslängd på cirka 1000 timmar. Använder du din glödlampa tre timmar om dagen kommer du att mötas av ett becksvart rum inom det året du skruvat upp din glödlampa. Glödlampan har alltså en livslängd på under ett år. En lågenergilampa har en livslängd på 6000-10000 timmar. Vi kan väl räkna på lågenergilampans bästa dagar och säga att den har en livslängd på 10 000 timmar. Använder du din lågenergilampa tre timmar om dagen håller den i cirka nio år. Inte alls illa. Låt oss säga att du samma dag som du byter din lågenergilampa får en son. Han kommer då att ha tagit sina första steg, lärt sig sina första ord, trillat några gånger på dagisparken, lärt sig alfabetet på 6-års verksamhet och börjat lågstadiet innan du behöver köpa dig en ny lampa.

Medan en Nanoleaf får alla andra lampor att känna sig uråldriga med en livstid på 30 000 timmar, vilket blir ungefär 27 år. Din son bor troligtvis inte hemma längre utan har passerat mellanstadiet, skrikit att han hatar dig under högstadiet, lärt känna en del människor han aldrig kommer att se igen i gymnasiet, svettats med studierna under universitet, fått sin första lön på hans heltidsjobb efter sin kandidat, skaffat sig en sambo, gift sig, och kanske till och med har en egen son. Och det är inte fören när du ska köpa honom en födelsedagspresent på hans 27-års dag som det blir dags för dig att införskaffa en ny Nanoleaf lampa. Inte för att ge någon ångest här, men under hela ditt liv span behöver du endast köpa Nanoleaf tre gånger. Kanske fyra, om du har tur.

Nanoleaf erbjuder även en modell som du kan styra helt via en app och även via Siri på din iPhone. Vi må inte ha flygande bilar eller flygande brädor som ”Tillbaka till framtiden” förutspått men när dagen är här då jag, från sängen kan släcka lampan på nedervåningen genom att ut mot det tomma intet säga ”Siri, släck lampan i vardagsrummet”, så känns de som att vi inte helt har svikit 80-talisterna.