En ganska ny kategori här hos oss är mattor, så jag tänkte att vi skulle lära oss lite om mattor tillsammans. Mattor är otroligt viktigt för inredningen; för att få ett hem att verkligen kännas som ett hem. Självklart ska du välja matta efter egen smak, men om du behöver lite hjälp på traven när det kommer till storleken på mattan så är detta ett bra inlägg för dig.

För stora vardagsrum, placera alla möbler på mattan. Det vill säga, köp en väldigt stor matta. Detta är optimalt då det knyter ihop möblemanget och ger en enhetlig känsla.

För mellanstora vardagsrum, låt det mesta snudda vid mattan. Den största soffan kan till mestadels stå på mattan, medan fåtöljer istället kan ha ”två tassar” på mattan.

För små vardagsrum, kan mattan placeras i mitten av soffan och fåtöljerna. Välj helst en matta som är lika lång eller längre än soffan.

När det kommer till matsalen bör du välja en matta som är större än hela matgruppen. För att vara lite mer exakt bör mattan vara 50-70 cm från bordets kant. Du ska kunna dra ut stolarna utan att dem hamnar utanför mattan.

Glöm inte att välja en stor matta till sovrummet som går en bra bit utanför sängen. Mattan kan placeras en bit ifrån väggen och sänggaveln, men dra inte ner den ända till sängkanten. Dina fötter ska mötas va mattan när du går upp från sängen. Tänk att större delen av sängen ska stå på mattan.

Har du en greige inredning, välj en matta i någon annan färg än grått eller beiget, och gärna med mönster. Tänk på mattan som en förläning av inredningen. Det vill säga, välj inte en lila matta om du inte vill ha några lila inredningsdetaljer för att binda samma färgen i rummet. Ha kuddar, tavlor, blommor eller ljusstakar i mattans färger för att skapa en helhet i rummet.

 Bildkälla: http://housedoctor.dk/