En lägenhet eller ett hus med högt i tak är drömmen för många av oss. Där är jag definitivt en av dem som drömmer om ett högt tak där ögonen knappt spenderar någon tid på. För det är väl det som är hela grejen med högt i tak. Det är inte så ofta dem höga taken används till något speciellt. Inte heller når ögat dit, så vi kanske inte ens kollar på denna lyxskapelse så mycket. Men ett högt tak ger en luftig och öppen känsla, oavsett om du lägger märke till det eller inte. Och i Sverige där vintrarna är långa och mörka är höga tak och fönster något vi verkligen kan dra nytta utav. Låga tak har självklart också sin charm, hittar någon vad det kan vara får hen gärna dela med sig av denna hemlighet.

Har du högt i tak finns det en del du kan göra för att dra nytta av utrymmet ovan. En sak är säker; du måste du satsa på takbjälkar. Massivt, robust trä som ståtligt tar plats diagonalt med taket. Har du dessutom fallit i trenden med mycket vitt överallt finns nästan inget charmigare än mörka träbjälkar som skänker värme och karaktär till det enkla vita. Att bryta av inredningen med något färgstarkt är vågat, och görs det på rätt sätt, blir det väldigt stilfullt och unikt. Detta är perfekt för dig som vill ha något edgy, samtidigt som det inte tar över hela inredningen. Till skillnad från ett mörkt parkettgolv som blir ett stort inredningselement som du måste inreda efter. Mörka parkettgolv är hur snygga som helst, men är lätta att tröttna på. Men mörka takbjälkar är ett perfekt sätt att bryta av inredningen med. Kollar man inte upp glömmer man ju till och med att dem finns där.

Så mitt tips för alla med möjligheten är att minimera inredningen. Gå med milda färger som är snälla mot ögat, och bryt sedan av det med läckra takbjälkar i motsatt kulör för att ge hemmet en wow-faktor som blir svår att toppa. Detta kommer garanterat att vara det dina gäster pratar om när dem tänker på ert hem och första gången dem var hos er, istället för din kulinariska "sensation" som serverades vid middagsbordet. Jag skulle säga att ögon minns mer än smaklökar, om det är något värdigt att minnas såklart.

Bildkälla: http://www.thedesignchaser.com/2014/04/pitched-roofing-wooden-beams.html