Varför är du utan?

Rätt vad det är så kommer vintern igen. Och oftast stannar den längre än bestämt, som svärmodern som bara skulle stanna över helgen. Men inte behöver man vara bitter för det. För med vintern kommer många festligheter. Ett exempel är braskaminen; en otroligt snygg men även funktionell utsmyckning. Egentligen kanske man inte kan kalla en kamin för en ren dekor vara, men det tar inte bort det faktum att en kamin utstrålar lyx och elegans.

 

En braskamin är idealisk med tanke på dess värmeeffekt kombinerat med de små utsläppen som görs. Det förnybara bränslet, ved, bidrar inte till den ökända växthuseffekten. Koldioxiden som bildas vid förbränning av ved upptas i motsvarande mängd av växter och träd. Med andra ord bildas inget överskott av koldioxid. Faktum är att allt fler Svanenmärkta kaminer börjar synas på marknaden.

 

En annan slags kamin värd att läsa om är pelletskaminen. Pellets är tillverkat av spillmaterial, från sågverksindustrin, som malts och pressats ihop. Att pellets behandlats för att bli så effektivt som möjligt gör att det ger ifrån sig en intensiv värme. Då förbränningen blir effektivare resulterar det i att utsläppen blir mindre. Visste du att om vi hade ersatt all olja som idag används för uppvärmning och istället använda oss att pellets skulle tillväxten av skog fortfarande vara större än avverkningen?

 

Har ditt hus ingen skorsten finns det massor med charmiga öppna spisar som varken kräver installation eller huvudvärk. Med en portabel öppen spis kan du flytta runt elden dit du vill ha den. En öppen spis ger samma elegans som en kamin, men inte värmen.

 

Ett vackert tillskott i uppvärmningen kan aldrig vara fel för oss som bor i landet där sommaren är kort.

Bildkälla: https://issuu.com/torkelson/docs/torkelson_2014