Hjälpredan som håller sig ganska tyst i köket, till skillnad från alla påkostade knivar som TV-kockarna hjälpt oss att plocka ut. Många har vi ordentliga knivar, som vi ser till att ta hand om men väljer sedan att använda dem på gamla ohygieniska skärbrädor av plast. Hur tänkte vi här?

Din skärbräda tar mycket skit, används ofta och står ibland framme under en längre tid. Det kan därför vara smart att investera i en skärbräda av hög kvalitet. Det är minst lika viktigt hur du tar hand om din skärbräda som det är när du ska välja vilket typ av skärbräda du ska införskaffa. Det går att jämföra med sminkborstar, för alla tjejer som läser detta. Hur fin och dyr borste du än köper, kan du inte använda den hur länge som helst utan att bakterierna hittar gömställen att bo och nässla sig i. Du måste, ta hand om din skärbräda.

Skärbrädor i plast är billiga och finns i dem flestas hem. Dem är inte lika miljövänliga som skärbrädor i trä, men är enkla att hantera och rengöra då dem enkelt kan slängas in i diskmaskinen. En annan positiv sak är att du enkelt kan hålla koll på vilken skärbräda du har till vad. Exempelvis grönt för grönsaker och frukt, och rött för kött och kyckling. Något du däremot bör se upp för är när din skärbräda börjar få lite djupare hack och repor, vilket oftast sker väldigt snabbt. I reporna frodas bakterier som du absolut inte vill ha med i din gryta, eller sallad. Släng din skärbräda om den börjar bli repig och försök att inte använda sågtandade knivar på skärbrädor av plast.

En skärbräda i trä är dock utan tvekan att föredra framför andra skärbrädor. Dels är den hur snygg som helst och kan gärna stå framme och vara en del av köksinredningen, till skillnad från kompisen i plast. Glöm dock inte att en skönhet kräver mer omvårdnad. Du bör olja in din träbräda innan du börjar använda den samt lite då och då när den börjar se torr och fläckig ut. Du kan inte heller slänga träbrädan i diskmaskinen. Då trä är ett levande material läker hack och repor sig själva. Blir den alldeles för repig kan du slipa ned ytan, vilket gör att en skärbräda i trä kan gå i generationer. Om du så skulle vilja alltså. Fastän jag inte hade velat se en träbräda i testamentet från min mormor. 

Bildkälla: https://se.pinterest.com/source/shopmazama.tumblr.com